Hopp til innhold
Informasjon om avhendingsloven

Reklamasjon ved boligkjøp

Oppdaget feil eller mangler ved boligen? Reklamer riktig og i tide for å sikre dine rettigheter og få den erstatningen du har krav på.

Reklamasjon ved boligkjøp – dine rettigheter og plikter

Har du oppdaget feil eller mangler ved boligen etter overtakelse? Da er det viktig å reklamere i tide og på riktig måte for å sikre dine rettigheter etter avhendingsloven. Her får du en grundig gjennomgang av hvordan du går frem, hvilke frister som gjelder, og hva du kan kreve.

Hva betyr reklamasjon?

Reklamasjon innebærer at du gir selger beskjed om at du mener boligen har en mangel. Dette er en forutsetning for å kunne kreve retting, prisavslag, erstatning eller heving av kjøpet. Reklamasjon må skje innenfor lovens frister og på en tydelig måte.

Når må du reklamere? (Reklamasjonsfrister)

Det er to hovedfrister å forholde seg til:

  • Den relative reklamasjonsfristen
    Du må reklamere innen «rimelig tid» etter at du oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen. Hva som er rimelig tid, avhenger av omstendighetene, men vanligvis anses 2-3 måneder som en øvre grense.
  • Den absolutte reklamasjonsfristen
    Uansett når du oppdager mangelen, kan du ikke reklamere senere enn fem år etter overtakelsen av boligen.

Hvordan reklamerer du?

Reklamasjonen må være skriftlig og inneholde:

  • En beskrivelse av mangelen
  • Når og hvordan du oppdaget den
  • Hva du krever (f.eks. retting, prisavslag, erstatning eller heving av kjøpet)

Det er viktig å reklamere så snart du oppdager feilen. Hvis du venter for lenge, risikerer du at kravet ditt blir avvist.

Hvorfor skal du reklamere?

Hvis du ikke reklamerer i tide, mister du retten til å kreve noe fra selger. En tidlig og tydelig reklamasjon gir deg større sjanse til å få gjennomslag for kravet ditt og kan føre til en raskere løsning.

Hvem skal du reklamere til?

Du må sende reklamasjonen til selger. Dersom boligen var forsikret gjennom en boligselgerforsikring, skal reklamasjonen sendes til forsikringsselskapet. I noen tilfeller kan også eiendomsmegleren være en relevant part, særlig hvis det er spørsmål om feilaktig informasjon i salgsprosessen..

Hva kan du reklamere på?

For at en feil skal gi grunnlag for reklamasjon, må den utgjøre en mangel etter avhendingsloven. Dette kan være:

  • Skjulte feil og mangler som ikke var synlige ved kjøpet
  • Feilaktige eller manglende opplysninger fra selger
  • Brudd på opplysnings- og undersøkelsesplikten

Hvis du har kjøpt boligen «som den er», stilles det strengere krav for å få medhold i en reklamasjon. Les mer om dette på vår side om «kjøpt som den er«.

Hva kan du kreve ved reklamasjon?

Når du har reklamert på en mangel, kan du kreve ulike former for kompensasjon avhengig av omstendighetene. Prisavslag kan være aktuelt dersom mangelen reduserer boligens verdi, mens erstatning kan kreves dersom du har hatt økonomiske tap som følge av mangelen. Dersom mangelen er vesentlig, kan du i enkelte tilfeller kreve heving av kjøpet, noe som betyr at handelen går tilbake og du får pengene refundert. I noen tilfeller kan du også kreve at selger retter feilen, men dette forutsetter at rettingen ikke medfører urimelige kostnader eller ulemper for selger.

Viktig å huske:

  • Reklamer skriftlig og i tide for å sikre rettighetene dine.
  • Dokumenter mangelen med bilder og takstrapport.
  • Oppgi konkret hva du krever fra selger.
  • Vær oppmerksom på forskjellen mellom skjulte feil og forventede slitasjer.

Få rask hjelp av en advokat

Trenger du hjelp fra en advokat?

Det koster ingenting å ta kontakt

Maximum file size: 30.72MB