Hopp til innhold
Informasjon om avhendingsloven

Endringer i avhendingsloven fra 2022 – hva betyr det for deg?

Endringene i avhendingsloven gir kjøpere sterkere rettigheter – men også nye plikter. Sørg for at du vet hva som gjelder for din bolig.

Endringer i avhendingsloven – hva betyr det for deg?

Avhendingsloven regulerer kjøp og salg av brukte boliger i Norge. Fra 1. januar 2022 trådte viktige endringer i kraft som har stor betydning for både kjøpere og selgere. De nye reglene er laget for å sikre en mer balansert bolighandel, hvor kjøpere får bedre beskyttelse mot skjulte feil og mangler, samtidig som selgere får strengere krav til informasjonen de gir.

Det er viktig å merke seg at endringene kun gjelder for boliger solgt etter 1. januar 2022. Har du kjøpt eller solgt en bolig før dette, vil de gamle reglene fortsatt være gjeldende.

Viktige endringer i avhendingsloven

1. Forbud mot generelle «som den er»-forbehold

Tidligere var det vanlig at boliger ble solgt «som den er», noe som begrenset kjøpers mulighet til å klage på skjulte feil og mangler. Etter de nye reglene er slike generelle forbehold forbudt ved forbrukerkjøp. Selger kan fortsatt ta spesifikke forbehold, men de må være tydelige og knyttet til konkrete forhold.

Eksempel:
Hvis en bolig tidligere ble solgt «som den er» og det viste seg at det var en råteskade i bjelkelaget, måtte kjøperen bevise at skaden var større enn forventet for å kunne kreve erstatning. Etter de nye reglene er det selgerens ansvar å gi gode opplysninger om slike forhold på forhånd.

2. Innføring av en minsteterskel på 10 000 kroner for mangler

Den nye loven innfører en økonomisk terskel for hva som kan regnes som en mangel. Kjøper kan ikke kreve prisavslag eller erstatning for feil og mangler som koster mindre enn 10 000 kroner å utbedre. Dette skal hindre konflikter om små feil, men stiller også strengere krav til kjøperens forventninger.

Eksempel:
Dersom en bolig har en lekk kjøkkenkran som koster 5 000 kroner å reparere, må kjøper selv dekke denne kostnaden. Dersom det derimot oppdages omfattende fukt- og råteskader på badet som koster 50 000 kroner å utbedre, kan kjøper kreve erstatning.

3. Strengere krav til tilstandsrapporter

For at kjøper skal få mer pålitelig informasjon før boligkjøp, stilles det nå strengere krav til innholdet i tilstandsrapporter. Takstmenn må følge en ny forskrift som sikrer at viktige forhold ved boligen vurderes grundigere, inkludert risiko for skjulte feil. Hvis selger ikke kan fremvise en forskriftsmessig tilstandsrapport, øker risikoen for at boligen anses som mangelfull.

4. Arealavvik – tydeligere regler

Tidligere var det uklart hvor mye et oppgitt areal måtte avvike før det ble regnet som en mangel. Nå er det fastsatt at en feilaktig opplysning om areal regnes som en mangel dersom avviket er større enn 2 % og minst 1 kvadratmeter.

5. Selgers rett til utbedring

En annen viktig endring er at selger i større grad har rett til å rette opp mangler før kjøper kan kreve prisavslag eller erstatning. Dette betyr at kjøper ikke kan gå rett til en håndverker og sende regningen til selger uten først å gi selger muligheten til å ordne opp.

Eksempel:
Hvis en kjøper oppdager en feil på det elektriske anlegget og får dette utbedret uten å gi selger mulighet til å rette opp feilen først, kan kjøper miste retten til prisavslag.

Hva betyr endringene for deg?

For kjøpere betyr de nye reglene at de får bedre beskyttelse mot skjulte feil, men også at de selv må dekke mindre mangler opp til 10 000 kroner. Det er viktig å lese tilstandsrapporter grundig og være klar over hva man kjøper.

For selgere betyr endringene at de må være mer grundige i opplysningsplikten og sørge for at tilstandsrapporten er i henhold til lovens krav. Samtidig gir endringene også mer forutsigbarhet ved at mindre mangler ikke kan kreves dekket av selger.

Trenger du juridisk hjelp?

Hvis du står i en konflikt etter kjøp eller salg av bolig, kan våre advokater hjelpe deg. Vi har lang erfaring med avhendingsloven og kan bistå både kjøpere og selgere i tvister om boligkjøp.

Få rask hjelp av en advokat

Trenger du hjelp fra en advokat?

Det koster ingenting å ta kontakt

Maximum file size: 30.72MB